Wat kun je aan acne doen?

Acne: we hebben er allemaal weleens van gehoord of mee te maken gehad. Het is niet voor niks één van de meest voorkomende huidproblemen. In deze blog vertellen we waardoor acne wordt beïnvloed. En belangrijker: wat je eraan kunt doen!

Hormonen

Acne uit zich bij iedereen net even anders. Vaak steekt het de kop op rond de puberteit. Dit komt doordat het lichaam in de puberteit meer hormonen aanmaakt die zorgen voor een verhoogde talgproductie. Fijn hè…

We zijn geneigd om te denken dat acne overgaat zodra we de 20 gepasseerd zijn. De acne kan dan inderdaad minder worden, maar in veel gevallen gaat het zich ook anders uiten. Ontstekingen worden bijvoorbeeld kleiner of ontstaan op andere plekken.

Welke factoren beïnvloeden acne?

Er zijn allerlei oorzaken die acne kunnen beïnvloeden. Daarom kun je er lang na de puberteit nog last van hebben. Het is bovendien onduidelijk welke factoren acne precies uitlokken.

We hebben daarom een paar factoren die invloed hebben voor je op een rijtje gezet:

 • Acnes bacterie: Deze bacterie zorgt ervoor dat de talgklier omgezet wordt in vetzuur. Het gevolg? Een ontstekingen in de huid. Oftewel: een puist.
 • Voeding: Zuivelproducten kunnen acne stimuleren doordat ze hormonen bevatten.
 • Stress/weinig slaap: In rust stimuleert het lichaam de celdeling. Stress heeft een negatieve invloed doordat het de huid vatbaarder maakt voor bacteriën en waardoor dus sneller ontstekingen ontstaan.
 • Slechte doorbloeding: Wanneer je doorbloeding niet optimaal is, kan de huid afvalstoffen niet goed afvoeren. Dit kan acne of een huid die schilfert als gevolg hebben.
 • Zonlicht: We horen je denken: “Klopt dit wel? Als ik in de zon zit, gaan mijn puistjes juist sneller weg!” Ja, dat klopt. Maar ze komen vervolgens erger terug. De zon droogt de puistjes weliswaar sneller uit, maar maakt de huid ook dikker. En daardoor zal de huid juist sneller ontsteken.
acne

Wat kun je tegen acne doen?

Iedere vorm van acne vraagt om een eigen aanpak. Zo heeft de één meer last van mee-eters (comedonen) en de ander meer van ontstekingen (pustels). Welke behandeling wij adviseren, hangt dus af van je klachten. Maar voor alle vormen van acne gelden in elk geval de onderstaande tips:

 • Reinig je huid dagelijks met een door de huidtherapeut geadviseerde reiniging
 • Voor de vrouwen onder ons: gebruik make-up op waterbasis
 • Probeer geen dikke laag foundation aan te brengen op onzuiverheden
 • Vermijd chemische parfums
 • Gebruik producten met salicylzuur
 • Knijp zelf de puistjes niet uit

Acnebehandelingen bij DermaCentrum Apeldoorn

Wil je persoonlijk advies? Of meer weten over onze behandelingen? Neem dan contact met ons op of lees verder op onze pagina over acne-behandelingen.