Wat is acne
Acne is de medische term voor jeugdpuistjes, en een van de meest voorkomende huidaandoeningen waar vrijwel iedereen weleens last van heeft (gehad), vooral in de puberteit.
Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Acne kan ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen. Het is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Deze talgklieren monden uit in haarzakjes en als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). Ontstoken plekjes (pustels) en rode bultjes (papels) zijn nog twee andere vormen van acne. Acne komt het meest voor op plaatsen waar veel talgklieren zitten, zoals het gezicht, de rug, de borst en schouders.

Hoe ontstaat acne
Acne ontstaat door een combinatie van factoren:
• Een stoornis in het verhoorningsproces (schilfering) en afsluiting van de talgklier;
• Bacteriën die van nature al in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn;
• Hormonale veranderingen. Verhoogde talgproductie.

Is er een verband tussen acne en voeding
Er bestaan veel verschillende theorieën over het verband tussen acne en voeding.
In de wetenschap is beschreven dat het gebruik van veel melkproducten acne kan verergeren. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de hormoonachtige stoffen die deze zuivelproducten bevatten. Producten met een hoog suikergehalte kunnen ook de acne beïnvloeden. Doordat er een suikerpiek in het bloed ontstaat wordt er insuline aangemaakt. Deze insuline stimuleert de aanmaak van androgenen welke de talgproductie verhogen.

Acnebehandeling
Acne is een huidaandoening met een relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven waar helaas geen standaardbehandeling voor bestaat. Binnen onze praktijk behandelen wij vele vormen van acne en acnelittekens.
Is er sprake van lichte acne die geen littekens achterlaat, dan richt de behandeling zich vooral op het reinigen van de huid, waarbij ook puistjes en mee-eters verwijderd worden. In combinatie met een goede huidverzorging thuis, is de acne dan goed onder controle te houden.
Bij acne in zwaardere vorm vindt uitgebreidere behandeling plaats, vaak in combinatie met een behandeling door de huisarts of dermatoloog. Door een acnebehandeling wordt uw huid rustiger en omdat de oneffenheden verwijderd zijn, zullen er minder snel nieuwe ontstekingen ontstaan. Het is mogelijk om een acnebehandeling uit te breiden met microdermabrasie, een DermaQuest peeling en microneedling om het ontstaan van nieuwe verstoppingen te voorkomen. Ook kunnen littekens hierdoor verminderen of voorkomen worden. Met behulp van camouflagetherapie leren wij u hoe u oneffenheden en eventuele littekens kunt camoufleren. Welke behandeling voor u het beste is, hangt onder andere af van de ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht. Samen met u stellen wij graag een passend behandelplan voor u op.

Vergoeding
Acnebehandelingen kunnen gedeeltelijk of geheel worden vergoed indien u aanvullend verzekerd bent. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de verzekering die u heeft afgesloten. De vergoedingen verschillen vaak per jaar. Uw zorgverzekeraar kan u, op basis van de door u afgesloten verzekering, precies vertellen welk recht op vergoeding u dit jaar heeft. Om misverstanden te voorkomen, adviseren wij u om vooraf altijd even contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Als achteraf blijkt dat uw zorgverzekeraar niet tot vergoeding overgaat, kunnen wij hierin helaas niets voor u betekenen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over deze behandeling of een geheel vrijblijvende afspraak maken?
Neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag. Uw huid is onze zorg!