Acne

Acne is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van die haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne. Deze talgophopingen worden ook wel mee-eters of comedonen genoemd.

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Bijna iedereen heeft er weleens last van (gehad). Acne ontstaat vaak in de puberteit, maar blijft soms daarna. Het kan ook pas ontstaan als je al volwassen bent.

Wat zijn de kenmerken van acne?

Acne komt meestal voor op plaatsen waar veel talgklieren zitten. Denk aan je gezicht, rug, borst en schouders. Het kan zijn dat je alleen last hebt van enkele puistjes, maar acne kan ook een uitgebreide huidaandoening zijn. Bovendien kun je er erg onzeker door worden. Met onze acne-behandelingen helpen we je graag om acne te verminderen en in de toekomst te voorkomen.

Acne

Veelvoorkomende vormen van acne zijn:

1. Acne vulgaris (jeugdpuistjes)

Acne vulgaris is de meest bekende vorm van acne. Deze acnevorm komt meestal voor bij jongeren in de puberteit. Je herkent acne vulgaris aan mee-eters en puistjes in het gezicht, op de schouders en op de rug

2. Acne excorieé des jeunes filles (krabacne)

Acne excoriée des jeunes filles is een milde vorm van acne. Vooral (jonge) meisjes en vrouwen hebben er last van. Ze hebben constant de neiging om aan hun huid te zitten. Hierdoor ontstaan korstjes, acné-littekens, hypopigmentatie, postinflammatoire hyperpigmentaties of open wondjes.

3. Acne tarda

Acne tarda komt vooral voor bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Kenmerken van acne tarda zijn ontstekingen en puistjes op de kin, kaaklijn en wangen.

4. Acne-littekens

Als je last hebt van acne, kunnen er acne-littekens ontstaan. Meestal gebeurt dit als de acne flink ontstoken is geweest of als je veel aan je gezicht krabt. De grootte, vorm, kleur en ernst van de littekens verschillen per persoon.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Acne ontstaat door verschillende factoren, zoals:

  • Hormonale veranderingen
    Onder invloed van je hormonen kan de talgproductie toenemen. Daardoor kunnen er verstoppingen ontstaan. Deze talgophopingen noemen we ook wel mee-eters of comedonen.
  • Ophoping van talg
    Het kan zijn dat er (dode) huidcellen in het uiteinde van de talgklier ophopen. Dat noemen we verhoorning. Deze verhoorning kan voor acne zorgen.
  • Bacteriën
    Soms zijn er van nature bacteriën aanwezig in de haarzakjes en de talgklieren van je huid. Deze bacteriën kunnen acne veroorzaken.

Acne en voeding

Er zijn verschillende theorieën over het verband tussen acne en voeding. De wetenschap beschrijft dat acne erger kan worden als je veel melkproducten gebruikt. Dit komt waarschijnlijk door de hormoonachtige stoffen in zuivelproducten. Ook producten met veel suiker kunnen acne beïnvloeden.

Acne behandeling DermaCentrum Apeldoorn

Acnebehandeling DermaCentrum Apeldoorn

Bij DermaCentrum Apeldoorn zijn we gespecialiseerd in het behandelen van verschillende vormen van acne. We adviseren je om acne op tijd te laten behandelen. Zo voorkom je dat je last krijgt van bijvoorbeeld postinflammatoire hyperpygmentaties of acne-littekens.

Welke acnebehandeling het meest geschikt is, hangt helemaal af van je klachten. We voeren daarom altijd eerst een intakegesprek. Op basis daarvan maken we een persoonlijk behandelplan. Jouw huid is onze zorg!

Afspraak maken

Wil je meer informatie over acne? Of alvast een vrijblijvend intakegesprek plannen? Neem dan contact met ons op.