Scheerirritatie

Bij scheerirritatie is uw huid na het scheren gevoelig en geïrriteerd. U kunt bijvoorbeeld last hebben van rode bultjes en ontstekingen in het geschoren gebied. Soms zijn dit alleen witte puskopjes. Er kunnen ook diepe ontstekingen ontstaan.

Scheerirritatie kan voor veel jeuk zorgen en erg pijnlijk zijn. Bovendien kan het u erg onzeker maken. Het komt bij zowel mannen als vrouwen voor.

Wat zijn de kenmerken van scheerirritatie?

Bij mannen komt scheerirritatie meestal voor in de baardstreek. We noemen dit ook wel pseudofolliculitis barbae. Vrouwen hebben vooral last van scheerirritatie als ze hun bikinilijn of oksels scheren. Vooral de gevoelige, geïrriteerd huid rond de liezen kan pijnlijk zijn. Ook kunnen er diepe ontstekingen en cysten ontstaan. Bijvoorbeeld als de huid geïnfecteerd raakt door een bacterie. U kunt hier kleine littekens of pigmentvlekken aan overhouden.

Wat zijn de oorzaken van scheerirritatie

Tijdens het scheren wordt een haartje iets uit de huid getrokken en afgeschoren. Het uiteinde van het haartje krijgt dan een scherp puntje. Dit scherpe puntje veert terug in de wand van het haarzakje. Dit kan gaan prikken en de uitgang van het haarzakje blokkeren. Ook kan het haartje onder de hoornlaag van de huid doorgroeien. Dat kan voor ontstekingen zorgen.

Scheerirritatie kan ook ontstaan als u verkeerde huidverzorgingsproducten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan onscherpe scheermesjes of huidproducten met parfum of andere irriterende stoffen. Ook kan de huid geïrriteerd raken als u de huid voor het scheren niet nat maakt.

Behandeling bij DermaCentrum Apeldoorn

Heeft u last van scheerirritatie? De huidtherapeuten van DermaCentrum Apeldoorn geven u graag advies over de juiste huidverzorging en huidproducten om scheerirritatie zoveel mogelijk te voorkomen. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Uw huid is onze zorg!