Zonschade

Uw huid beschermt u automatisch tegen zonlicht (UV-straling). Maar uw huid kan niet alle straling tegenhouden. Een teveel aan zonlicht kan de huid negatief beïnvloeden. In dat geval zorgt de zonstraling voor veranderingen in de moleculen, cellen en weefsels in uw huid. Dit kan negatieve effecten hebben, zoals rimpels, ouderdomsvlekken of zelfs huidkanker.

 Wat zijn de kenmerken van zonschade?

Een aantal bekende kenmerken van zonschade zijn:

 • Huidveroudering
  Zonnestraling tast de elastinevezels in uw huid aan. Daardoor wordt uw huid slapper en minder veerkrachtig.
 • Ouderdomsvlekken
  Een teveel aan zonlicht kan voor een vlekkerige huid zorgen (ouderdomsvlekken). Dit zijn goedaardige vlekjes.
 • Couperose en rosacea
  Zonlicht lokt couperose en rosacea uit: roodheid van de huid. Vooral mensen met een lichte, droge en gevoelige huid hebben meer kans op couperose en rosacea.
 • Melasma
  Zonlicht kan melasma beïnvloeden. Dit zijn bruinige vlekken in het gezicht. Melasma ontstaat door zonlicht in combinatie met een zwangerschap, erfelijkheid, pilgebruik, gebruik van bepaalde cosmetica of bepaalde geneesmiddelen.
 • Poikyloderma van Civatte
  Door een teveel aan zonlicht kunt u last krijgen van een grillig roodbruin gekleurde hals met witte stippeltjes: Poikyloderma van Civatte.
 • Huidkanker
  Als uw huid te veel zonnestralen absorbeert, kan het DNA van uw huidcellen veranderen. Normaal gesproken repareert het lichaam deze ‘fout’ zelf. Gebeurt dit niet, dan kan er huidkanker ontstaan.

Wat zijn de oorzaken van zonschade?

De belangrijkste oorzaak van zonschade is een teveel aan zonlicht. Zeker in de jaren zeventig, tachtig en negentig was een (zon)gebruinde huid het schoonheidsideaal. Veel mensen lagen toen uren in de zon. Ook de opkomst van de zonnebank heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van allerlei huidproblemen.

Behandeling bij DermaCentrum Apeldoorn

Chronische zonschade is helaas niet terug te draaien. Wel kunnen onze huidtherapeuten u helpen om zonschade in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Ook kunnen wij oneffenheden die zijn ontstaan door zonschade minder op laten vallen. Dit doen wij bijvoorbeeld met:

1. Peelings

Met een peeling weken we de oude huidcellen van de huid los. Daardoor wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd. Dankzij een peeling vallen vlekjes en oneffenheden minder goed op.

2. Camouflagetherapie

Tijdens camouflagetherapie leren wij u oneffenheden op een natuurlijke manier te camoufleren. Samen met u zoeken we naar een camouflageproduct dat goed bij uw huid past.

3. Huidverzorging

Tijdens de bovenstaande behandelingen adviseren we u ook over het gebruik van de juiste huidproducten om huidschade in de toekomst te voorkomen en huidveroudering tegen te gaan.

Afspraak maken

Wilt u meer informatie over zonschade? Of alvast een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek? Neem dan contact met ons op. Uw huid is onze zorg!