Acne vulgaris

Acne vulgaris is een andere naam voor jeugdpuistjes. Het is de meest bekende vorm van acne. Het komt meestal voor als je in de puberteit zit. Soms blijft de acne ook na de puberteit bestaan. Acne kan voor veel onzekerheid zorgen. Met onze acne-behandelingen helpen we je graag om acne te verminderen en in de toekomst te voorkomen.

Wat zijn de kenmerken van acne vulgaris?

De belangrijkste kenmerken van acne vulgaris zijn mee-eters en puistjes. Die ontstaan vaak op plekken met veel talgklieren, zoals je gezicht, schouders of rug. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van:

 • Zwarte comedonen (zwarte mee-eters)
  Deze comedonen worden ook wel ‘blackheads’ genoemd. Er zitten dan talgpropjes in een verwijde porie
 • Witte comedonen (witte mee-eters)
  Deze comedonen worden ook wel ‘whiteheads’ genoemd. Het zijn gesloten mee-eters die vaak iets dieper in de huid liggen. Er is geen duidelijke, open talgklier.
 • Puistjes
  Dit zijn ontstoken talgklieren.
 • Cysten
  Dit zijn ontstoken bultjes die samenvloeien tot grotere gebieden. Soms zijn de cystes ingekapseld in het bindweefsel van je huid.
 • Postinflammatoire erytheem
  Dit zijn de rode vlekjes die achterblijven nadat je last hebt gehad van acne.

Wat zijn de oorzaken van acne vulgaris?

Acne vulgaris ontstaat meestal door verschillende factoren die te maken hebben met veranderingen in je hormoonhuishouding. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Overmatige talgproductie
  Mannelijke hormonen (androgenen) stimuleren de aanmaak van talg in de talgklieren. Hierdoor kan je huid vet worden en kan er acne ontstaan.
 • Een verdikte hoornlaag
  De hoornlaag van je huid bestaat uit dode huidcellen. In de puberteit is deze hoornlaag vaak wat dikker. De dode huidcellen rondom de poriën blokkeren de afvoer van talg. Daardoor raken de talgklieren verstopt en kan acne ontstaan.
 • Groei van bacteriën
  In de puberteit groeit het aantal bacteriën op je huid. Die bacteriën kunnen ontstoken talgklieren (acne) uitlokken.

Acne en voeding

Acne kan erger worden door bepaalde voeding. Bijvoorbeeld als je veel zuivelproducten of producten met veel suiker binnenkrijgt. Acne kan ook erger worden hormonale schommelingen, zoals je menstruatie. Verder kunnen stress, verkeerde huidverzorging en het uitdrukken van puistjes en mee-eters acne veroorzaken en verergeren.

Acnebehandeling DermaCentrum Apeldoorn

Bij DermaCentrum Apeldoorn zijn we gespecialiseerd in het behandelen van acne vulgaris. We adviseren je om niet te lang door te lopen met acneklachten. Zo voorkom je dat je last krijgt van bijvoorbeeld postinflammatoire hyperpygmentaties of acne-littekens.

Welke behandeling het meest geschikt is, hangt helemaal af van je klachten. Daarom voeren we altijd eerst een vrijblijvend intakegesprek. Op basis daarvan maken we een persoonlijk behandelplan.

Afspraak maken

Wil je meer informatie over acne? Of alvast een vrijblijvend intakegesprek plannen? Neem dan contact met ons op. Jouw huid is onze zorg!