Blogs van de huidtherapeuten van DermaCentrum Apeldoorn

Onze huidtherapeuten hebben jarenlange ervaring met huidtherapie. Onze expertise delen we graag! Daarom bloggen we regelmatig over ons vakgebied. Je vindt alle blogs hieronder.

Uit welke routine moet je huidverzorging bestaan?

In deze blog vertellen we je meer over de stappen van een goede huidverzorgingsroutine. Waarom is het belangrijk je huid goed te reinigen? En waarom is het verstandig een exfoliant, hydratant en zonbescherming te gebruiken?

Lees meer

1. Reiniging

Dode huidcellen en talg gaan zich gedurende de dag op de huid nestelen. Wanneer je de huid dan niet schoonmaakt zullen deze de poriën sneller gaan verstoppen. Dit zorgt dan voor nieuwe onzuiverheden.

Dit proces kun je veelal voorkomen door je huid twee keer per dag (‘s ochtends en ‘s avonds) te reinigen. Waarom alleen met water reinigen niet voldoende is? Dit lost het talg en eventuele make-up niet op. Bovendien droogt het de huid sneller uit dan wanneer je je huid reinigt met een cleanser. Let op: het is dan wel belangrijk dat dit een cleanser is die milde ingrediënten bevat, dus geen alcohol.

2. Exfoliant

Een exfoliant heeft een afschilferende werking. Voorbeelden van exfolianten zijn glycolzuur (AHA) en salicylzuur (BHA). Een exfoliant is belangrijk omdat één van de redenen van het krijgen van onzuiverheden verstopte poriën zijn. Er zitten dan schilfers van de bovenste huidlaag in de porie.

Een exfoliant zorgt ervoor dat deze afschilfering sneller gaat, waardoor je poriën minder kans krijgen om te verstoppen. Daarnaast doet bijvoorbeeld het ingrediënt salicylzuur (of terwijl, BHA) ook veel in de porie zelf. Dit ingrediënt is namelijk in staat talg op te lossen!

3. Hydratant

Welk huidtype je ook hebt, de huid komt vrijwel altijd wel wat vocht tekort. We krijgen wel eens de vraag of ook de vette huid een hydraterende crème nodig heeft. Het antwoord is ja!

Vaak wordt de vette huid met anti-acne producten al enigszins uitgedroogd en heeft deze daarom de neiging te gaan ´overcompenseren´ door extra talg aan te maken. Bovendien is het belangrijk de barrièrefunctie van de huid te herstellen, een hydraterende crème is hiertoe in staat.

4. Zonbescherming

Er wordt gelukkig steeds meer awareness gecreëerd over het belang van een zonbescherming! We raden je aan om minimaal factor 15, liefst factor 30 te gebruiken. En ja, ook wanneer de zon niet (volop) schijnt. Want ook op bewolkte dagen is er veel UV straling aanwezig.

Het liefst smeer je jezelf iedere 2 uur in met een SPF. Vooral wanneer je op vakantie gaat naar een land met een zonniger klimaat dan je huid gewend is. En wist je dat het niet zo is dat je meer vitamine D aanmaakt wanneer je een hele dag in de zon bent? De huid kan namelijk niet non-stop vitamine D aanmaken. Vaak is een half uurtje onbeschermd in de zon komen al genoeg om je vitamine D niveau op pijl te houden. Hier kom je dus al vrij snel aan!

Aanvulling op je routine

Natuurlijk zijn er altijd aanvullende stappen die je in kan zetten wanneer je huid hierom vraagt. Bovendien zal je in bepaalde gevallen wat vaker naar het ene product grijpen dan naar het andere (bijvoorbeeld naar je zonbescherming in de zomer).

In principe bestaat de basis van een goede huidverzorgingsroutine echter altijd uit bovenstaande stappen. Vaak kan je een ‘dagcrème’ ook prima als nachtcrème gebruiken. Een dagcrème bevat in vele gevallen echter een zonnefactor, deze smeer je ´s avonds liever niet op aangezien deze dan overbodig is. Daarnaast worden sommige producten (zoals vitamine A) afgebroken door zonlicht, vandaar dat dit ingrediënt alleen in nachtcrèmes wordt toegevoegd.

”Verberg”

Peeling bij DermaCentrum Apeldoorn

Waar wordt acne door beïnvloed? En wat kun je eraan doen?

Acne: we hebben er allemaal weleens van gehoord of mee te maken gehad. Het is niet voor niks één van de meest voorkomende huidproblemen. In deze blog vertellen we waardoor acne wordt beïnvloed. En belangrijker: wat je eraan kunt doen!

Lees meer

Acne uit zich bij iedereen net even anders. Vaak steekt het de kop op rond de puberteit. Dit komt doordat het lichaam in de puberteit meer androgene hormonen aanmaakt die zorgen voor een verhoogde talgproductie. Fijn hè…

We zijn geneigd om te denken dat acné overgaat zodra we de 20 gepasseerd zijn. De acne kan dan een heel stuk verminderen inderdaad, maar gaat zich in vele gevallen ook slechts anders uiten. Ontstekingen worden kleiner of gaan op andere plekken zitten.

Omdat zoveel verschillende aspecten de acne kunnen beïnvloeden, kunt u er lang na de puberteit nog last van hebben. Het is dan onduidelijk wat de acne precies uitlokt.

We hebben daarom enkele invloeden voor je op een rijtje gezet:

 • Acnes bacterie: Zorgt ervoor dat de talgklier omgezet wordt in vetzuur. Gevolg is een ontstekingen in de huid (of terwijl een puist)
 • Voeding: Zuivelproducten kunnen acne stimuleren doordat ze hormonen bevatten, dit is recent bewezen.
 • Stress/weinig slaap: In rust stimuleert het lichaam de celdeling. Stress heeft een negatieve invloed doordat het de huid vatbaarder maakt voor bacteriën
 • Slechte doorbloeding: Wanneer je doorbloeding niet optimaal is kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Naast het feit dat je hier hardnekkige acne van kunt krijgen, kan een slechte doorbloeding zich ook uiten door schilfering
 • Zonlicht: We horen je denken: “klopt dit wel? Als ik in de zon ga gaan mijn puistjes juist sneller weg.” Ja, dat klopt, maar ze komen vervolgens erger terug. De zon droogt de puistjes weliswaar sneller uit, maar maakt de huid ook dikker, waardoor de huid vervolgens sneller zal ontsteken.

Wat kun je aan acne doen?

Iedere acne vorm vraagt om een geheel eigen aanpak. Zo heeft de één meer last van mee-eters (comedonen) en de ander meer van ontstekingen (pustels). Dit maakt verschil uit voor de huidverzorging die de huidtherapeut zal adviseren. Voor alle vormen van acne gelden echter onderstaande tips:

 • Reinig je huid dagelijks met een door de huidtherapeut geadviseerde reiniging
 • Voor de vrouwen onder ons: gebruik make-up op waterbasis
 • Probeer geen dikke laag foundation aan te brengen op onzuiverheden
 • Vermijd chemische parfums
 • Gebruik producten met salicylzuur
 • Knijp zelf de puistjes niet uit

”Verberg”

Acne behandeling DermaCentrum Apeldoorn

Puistjes camoufleren: slecht voor je huid?

De meeste vrouwen met acne hebben het weleens gehoord: “niet dichtsmeren met foundation hoor!” Bij de meeste foundations is dit ook geen goed idee. Maar… Gelukkig zijn er ook producten op de markt die je huid wel goed doen! Er is namelijk een camouflageproduct ontwikkeld speciaal voor de kwetsbare huid:  Lycogel. Daarover vertellen we je meer in deze blog.

Lees meer

Acne, rosacea, maar ook eczeem kun je op een eenvoudige en gezonde manier camoufleren met Lycogel. Dit is een camouflageproduct met een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Bovendien bevat Lycogel SPF 30, dus beschermt hij je huid optimaal.

Kleurkeuze

Bij DermaCentrumApeldoorn helpen we je graag bij het uitzoeken van de juiste kleur Lycogel. Samen met jou nemen we de tijd om te kijken welke kleur het beste aansluit bij jouw eigen huidskleur.

We geven je instructies over het gebruik van Lycogel, en hoe je het product weer unt verwijderen.

Houd je meer van een product met een lichte dekking? Dan hebben we ook de Lycogel Breathable Tint. Dit heeft een crèmeachtige structuur en smeert daardoor ontzettend fijn.

Vergoeding

Als je aanvullend verzekerd bent, kom je meestal in aanmerking komt voor een vergoeding van de zorgverzekeraar. Je krijgt het product en de behandeling dan vergoed. Neem contact met ons op voor meer informatie of plan meteen een vrijblijvend consult bij ons in de praktijk.

”Verberg”

Huidbehandeling bij DermaCentrum Apeldoorn

Chirurgische excisie en nabehandeling van huidkanker in het hoofd-halsgebied

Een patiënte die bekend is met huidkanker, komt ieder half jaar bij de dermatoloog voor controle. Tijdens die controle ziet de dermatoloog een verdachte plek op haar neusvleugel. De plek is onrustig en begint regelmatig spontaan te bloeden. Uit een biopt blijkt dat het om een basaalcelcarcinoom (BCC) gaat.

De patiënte wordt doorverwezen naar een KNO-arts die gespecialiseerd is in aan­ gezichtschirurgie. Er volgt een complex traject van planning, ingreep en nazorg. Voor ons vakblad maakt de patiënte een zeer gedetailleerd verslag. Daarbij wordt ze aangevuld door behandelend KNO-arts Ingrid Kleiss, dermatoloog Heleen Boonstra en huidtherapeute Maartje Nagel (verantwoordelijk voor de nazorg).

Lees het artikel

20170831-_wlr2085