LPG endermologie bij chirurgische littekens

Een litteken kan verkleefd, ingetrokken of pijnlijk zijn. Bovendien kunt u een litteken cosmetisch gezien als storend ervaren. Met een LPG endermologie behandeling bij DermaCentrum Apeldoorn kunnen we hier gelukkig iets aan doen.

Wat is een endermologie behandeling?

Met LPG endermologie kunnen we verschillende soorten littekens behandelen. LPG endermologie is een bindweefselmassage. Het LPG-apparaat heeft een gemotoriseerd rol- en klepsysteem en een sequentiële aanzuiging. Zo kan het de diepere huidlagen stimuleren. Hierdoor kan verkleefd en/of ingetrokken littekenweefsel minder worden en worden de uiterlijke kenmerken van littekens verbeterd.

Afstudeeronderzoek

Tijdens haar afstudeerstage heeft onze stagiaire Anouk literatuur- en praktijkonderzoek gedaan naar het effect van LPG endermologie op littekens na een borstamputatie.

Het literatuuronderzoek liet zien dat gemiddeld 12 behandelingen met mechanische stimulatie met LPG endermologie ervoor zorgen dat de doorbloeding van het litteken en omliggende huid verbetert. Daarnaast versoepelt de huid door een versnelde aanmaak van collageen en elastine.

Het praktijkonderzoek toont overeenkomsten met de resultaten uit de literatuur. Het uiterlijk van chirurgische littekens verbeterde, zowel volgens de patiënt als de behandelaar. Ook zijn er klinisch relevante verbeteringen aangetoond in de kwaliteit van leven van patiënten.

In onderstaande tabel zijn de gemiddelde scores van littekenbeoordeling door patiënten weergegeven:

In de praktijk

LPG endermologie kan in de praktijk worden ingezet ter aanvulling en ondersteuning op de behandeling, om het littekenherstel te verbeteren. Op basis van eventuele klachten en gewenste resultaten wordt in de praktijk een persoonlijk behandelplan opgesteld. Meer weten? Ga dan naar de pagina over een medische endermologie behandeling.