Tips voor zonbescherming

In deze blog geven we tips om verstandig te zonnen. Daarnaast komen de meest gestelde vragen en misverstanden over de zon aan bod.

zonbescherming

Tips om verstandig te zonnen:

 • Vermijd de (volle) zon tussen 11:00 en 15:00 uur
 • Draag beschermende kleding, een hoed/pet en een zonnebril met Uv-werende glazen
 • Smeer de onbedekte huid royaal in met zonnebrandcrème (minstens factor 30)
 • Kies voor een zonnebrandcrème die beschermt tegen Uv-A en Uv-B stralen
 • Herhaal het insmeren iedere 2 uur (of vaker na veel transpireren of zwemmen)
 • Vermijd de zonnebank

Goed om te weten: zonnestralen komen voor een deel door wolken en/of parasols heen. Daarom is het belangrijk dat u uzelf ook beschermt tegen de zon als u in de schaduw zit of als het bewolkt is. Daarnaast zijn zonnebrandcrèmes bedoeld om extra bescherming te geven op momenten dat u in de zon komt. Maar zelfs met een zonnebrandmiddel kunt u niet onbeperkt in de zon blijven.

Wat is SPF (Sun Protection Factor)?

SPF geeft aan hoeveel Uv-B straling de zonnebrandcrème kan reflecteren of absorberen. De factor staat voor het aantal keer dat u in de zon kunt blijven zónder te verbranden

Een voorbeeld: als u 10 minuten in de zon kan zitten zónder te verbranden, dan verbrandt u met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten. Het is dan wel belangrijk dat u de hoeveelheid zonnebrandcrème smeert die wordt aanbevolen op de verpakking. Smeert u minder? Dan is de bescherming automatisch ook minder.

Hoe lang is mijn zonnebrandcrème houdbaar?

De meeste anti-zonnebrandproducten kunnen na opening tot 12 maanden worden gebruikt. Is een verpakking geopend of heeft deze op warme plekken gelegen? Dan kan de factor (SPF) lager worden, waardoor de huid minder goed is beschermd.

Wat zijn de voordelen van zonlicht?

 • Het licht en de warmte geven een fijn en blij gevoel.
 • Uv-stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Dit is nodig voor sterke botten en een sterk immuunsysteem. Vaak is 15-30 minuten zonlicht per dag op het gezicht en de handen al genoeg om vitamine D aan te maken. Donkere huidtypes hebben gemiddeld 20-40 minuten onbeschermd zonnen per dag nodig en verbranden veel minder snel.
 • Verbetering van sommige huidziektes, zoals psoriasis en eczeem.

Wat zijn de nadelen van zonlicht?

 • Verbranding: uw huid wordt rood, doet pijn en soms ontstaan er zelfs blaren.
 • Door verbranding en/of veel blootstelling aan de zon, wordt de kans op het ontstaan van huidkanker groter.
 • Uv-licht veroudert de huid (Uv-A licht).

Is een gezond kleurtje ook echt gezond?

Het bruinen van de huid is een beschermingsreactie tegen de beschadiging van het DNA. Is de huid bruin geworden door de zon? Dan is er dus altijd schade aan de cellen of het DNA opgetreden. Teveel beschadiging kan leiden tot huidkanker. Een ‘gezond kleurtje’ is voor de huid zelf dus niet echt gezond.

Wat moet ik weten over de zonnebank?

Een zonnebank geeft voornamelijk Uv-A licht. Deze straling dringt dieper door in de huid en zorgt voor een snelle bruine verkleuring. Het zorgt niet voor het dikker worden van de opperhuid, wat nodig is om de huid tegen zonnebrand door Uv-B te beschermen. Een zonnebankkuur beschermt dus niet tegen verbranden. Ook is de Uv-A straling grotendeels verantwoordelijk voor veroudering van de huid.

Kortom, geniet (met mate) van de zon en voorkom teveel blootstelling aan de zon en verbranding!