Droge huid

Veel mensen hebben last van een droge huid. Uw huid kan daardoor gevoelig zijn. Of misschien heeft u last van schilfertjes of jeuk. Het is belangrijk dat u een droge huid goed laat behandelen. Zo voorkomt u dat u last krijgt van een infectie of eczeem.

Wat zijn de kenmerken van een droge huid?

Een droge huid komt veel voor op de schenen, dijen en bovenarmen droog. Het kan zijn dat u last heeft van schilfers of jeuk. Maar soms is de huid zo droog, dat er barstjes of kloofjes in de huid ontstaan. Vooral als mensen ouder worden, krijgen ze vaak last van een droge huid.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Een droge huid ontstaat vaak door een tekort aan vocht in de onderliggende huidlagen. Ook is er vaak sprake van een tekort aan huidvetten, waardoor de beschermingsfunctie van de huid niet goed werkt. Dit komt bijvoorbeeld door:

1. Een tekort aan talg

Als de huid weinig talg (vet) produceert, droogt de huid uit. Sommige mensen hebben hier van nature veel last van. Ook bepaalde huidziektes gaan hand in hand met een droge huid. Denk aan atopisch eczeem of ichthyosis (visschubben-huid).

2. Klimaat

In de herfst- en wintermaanden droogt uw huid sneller uit, omdat de buitenlucht dan droger is. Bovendien is de lucht in kamers waar de verwarming aan staat vaak erg droog.

3. Huidveroudering

Als uw huid ouder wordt, houdt de huid minder goed vocht vast. Veel mensen van 65 jaar en ouder krijgen daarom last van een droge huid. Met name op hun onderarmen en onderbenen.

4. Lang douchen of baden

Water kan een droge huid in de hand werken. Vermijd daarom lang douchen of baden. Ook zeep en reinigingsproducten kunnen voor een extra droge huid zorgen.

5. Voeding

Krijgt u veel bewerkte koolhydraten en snelle suikers binnen? Ook dan kunt u last krijgen van een droge huid. Het lichaam verbrandt deze koolhydraten en suikers extra snel. Daardoor kan de huid droog worden.

6. Bepaalde beroepen

Door sommige beroepen heeft u meer risico op een droge huid. Bijvoorbeeld omdat u uw handen veel moeten wassen. Of omdat u in direct contact komt met stoffen die natuurlijke huidvetten oplossen. Denk daarbij aan beroepen als verpleegkundige, arts, schoonmaker, kok, monteur of horecamedewerker.

De juiste huidverzorging

Het is belangrijk dat u een droge huid goed behandelt met de juiste huidverzorgingsproducten. Een droge huid is namelijk extra kwetsbaar. U kunt bijvoorbeeld sneller last krijgen van eczeem of een huidinfectie.

Met de juiste huidverzorging kunt u een droge huid gelukkig goed onder controle houden. Daar adviseren wij u graag over. Denk bijvoorbeeld aan producten van Alhydran of Medik8.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de behandeling van een (extreem) droge huid? Neem dan contact met ons op. Uw huid is onze zorg!