Droge huid

Veel mensen hebben er last van: een droge huid. Vaak is uw huid gevoelig en heeft u last van schilfertjes of jeuk. Soms is de huid zo droog dat er barstjes of pijnlijke kloofjes in de huid ontstaan. Vooral mensen die ouder worden, krijgen vaak last van een droge huid.

Wat zijn de kenmerken van een droge huid?

Een droge huid komt vaak voor op de schenen, dijen en bovenarmen. Het is belangrijk om een droge huid goed te behandelen met de juiste huidverzorgingsproducten. Een droge huid is namelijk extra kwetsbaar. U kunt bijvoorbeeld sneller last krijgen van eczeem of een huidinfectie.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Een droge huid ontstaat door een tekort aan vocht in de onderliggende huidlagen. Ook is er vaak sprake van een tekort aan huidvetten, waardoor de beschermingsfunctie van de huid niet goed werkt. Dit komt bijvoorbeeld door:

 • Een tekort aan talg
  Als de huid weinig talg (vet) produceert, droogt de huid uit. Sommige mensen hebben hier van nature veel last van. Ook bepaalde huidziektes gaan hand in hand met een droge huid. Denk aan atopisch eczeem of ichthyosis (visschubben-huid).
 • Klimaat
  In de herfst- en wintermaanden droogt de huid sneller uit, omdat de buitenlucht dan droger is. Bovendien is de lucht in kamers waar de verwarming aan staat vaak erg droog.
 • Huidveroudering
  Als uw huid ouder wordt, houdt de huid minder goed vocht vast. Veel mensen van 65 jaar en ouder krijgen daarom last van een droge huid. Met name op hun onderarmen en onderbenen.
 • Lang douchen of baden
  Water kan een droge huid in de hand werken. Vermijd daarom lang douchen of baden. Ook zeep en reinigingsproducten kunnen voor een extra droge huid zorgen.
 • Voeding
  Als u veel bewerkte koolhydraten en snelle suikers binnenkrijgt, kunt u last krijgen van een droge huid. Het lichaam verbrandt deze koolhydraten en suikers extra snel. Daardoor kan de huid droog worden.
 • Beroepen
  Met bepaalde beroepen heeft u meer risico op een droge huid. Bijvoorbeeld omdat u uw handen veel moeten wassen. Of omdat u in direct contact komt met stoffen die natuurlijke huidvetten oplossen. Denk aan verpleegkundigen, artsen, schoonmakers, koks, monteurs en horecamedewerkers.

De juiste huidverzorging

Met de juiste huidverzorging kunt u een droge huid goed onder controle houden. Bij DermaCentrum Apeldoorn adviseren wij u graag over het gebruik van de juiste producten. Denk aan de producten van Alhydran of Medik8 te gebruiken. Wilt u meer informatie over de behandeling van een (extreem) droge huid? Neem dan contact met ons op. Uw huid is onze zorg!