Rosacea

Rosacea is een ontsteking van de huid in uw gezicht. Vaak heeft u (ook) last van een rode huid, couperose, bultjes en kleine puistjes. Het kan zijn dat uw huid branderig aanvoelt. Of dat u last heeft van een droge huid, huidvergroving of oogirritatie.

Rosacea is een vrij onvoorspelbare huidaandoening. Soms wordt het in korte tijd plotseling heel hevig en verdwijnt het daarna.  Zeker één op de twintig mensen heeft er last van. We zien het vooral bij mensen met een blanke huid. Rosacea begint meestal als u rond de 30 jaar oud bent. Ook twintigers kunnen er last van hebben.

Wat zijn de kenmerken van rosacea?

Rosacea kan zich in drie stadia ontwikkelen:

 1. Milde rosacea (stadium 1)
  In dit eerste stadium heeft u vooral last van ontstekingen en van kleine, gesprongen bloedvaatjes. Ook kan uw huid vet of juist ruw aanvoelen.
 2. Matige rosacea (stadium 2)
  In het tweede stadium ontstaan er vaak wondjes, cysten en milde textuurveranderingen op de huid.
 3. Ernstige rosacea (stadium 3)
  In het derde stadium is er sprake van permanente roodheid. U heeft dan duidelijke cysten op uw huid. Ook is de textuur van uw huid is opvallend beschadigd.

Het is belangrijk dat u rosacea op tijd laat behandelen. Zo voorkomt u dat u de rosacea verder ontwikkelt. En dat u bijvoorbeeld last krijgt van een vergroving van de neus (rhinophyma).

Wat zijn de oorzaken van rosacea?

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen rosacea en de Demodex mijt (Demodex folliculorum). Deze mijt leeft in de talgklieren van het gezicht. Als de mijt overlijdt, laat hij afvalstoffen achter in de talgklieren. Die zorgen voor irritatie en ontstekingen.

Daarnaast zijn er verschillende externe factoren die rosacea veroorzaken of verergeren:

 • Een teveel aan zonlicht (UV-straling)
 • Stress
 • Warmte, kou en wind
 • Een vochtig klimaat met hoge temperaturen
 • Zwaar sporten of heet baden
 • Bepaalde voeding en dranken (zoals alcohol, warme dranken of pittig eten)
 • Verkeerde of irriterende huidverzorgingsproducten (zoals parfum, zeep, reinigingsdoekjes, cosmetica, zonnebrandcrèmes en aftershave)

Rosacea behandeling bij DermaCentrum Apeldoorn

Heeft u last van rosacea? Blijf er dan niet te lang mee lopen. Rosacea verdwijnt namelijk niet vanzelf. Gelukkig is rosacea goed onder controle te houden als u uw huid op tijd laat behandelen. De huidtherapeuten van DermaCentrum Apeldoorn zijn gespecialiseerd in het behandelen van rosacea en helpen u hier graag bij.

Persoonlijke behandeling

Welke behandeling het meest geschikt is voor uw huid, hangt af van uw klachten. Daarom voeren we altijd eerst een vrijblijvend intakegesprek. Op basis daarvan maken we een persoonlijk behandelplan.

Afspraak maken

Wilt u meer informatie over rosacea? Of alvast een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek? Neem dan contact met ons op. Uw huid is onze zorg!