Overtollig lymfevocht afvoeren met luchtdruk

Er bestaan verschillende therapieën om overtollig vocht bij lymfoedeem af te voeren. Denk aan manuele lymfedrainage, LPG-endermologie en lymfetaping. Maar kent u Intermitterende Pneumatische Compressietherapie (IPC) ook al? Dit is een techniek waarbij we compressie (druk) op het been uitoefenen. Door die druk wordt vocht uit het oedeemgebied beter afgevoerd.

Pak IPC therapie

Hoe werkt IPC-therapie?

Bij IPC-therapie brengen we een speciaal pak om uw benen aan. Ieder stukje van het pak is verbonden met een compressiepomp. Deze pomp vult de verschillende stukken van het pak met lucht en laat deze vervolgens weer leeglopen. Zo ontstaat er lichte druk tegen uw weefsel.

Door deze druk gaan de klepjes in uw lymfevaten sneller open en dicht. Hierdoor verplaatst het vocht van het ongezonde (oedeem)gebied naar het gezonde gebied. Zo worden de vochtophopingen in uw benen minder.

IPC therapie

Voor wie is IPC-therapie bedoeld?

IPC-therapie passen we onder andere toe wanneer u last heeft van:

● Lymfoedeem
● Lipo-lymfoedeem
● Veneuze oedeem
● Lipoedeem
● Oppervlakkige veneuze trombose
● Diepe veneuze trombose
● Ulcus cruris (wond aan het onderbeen)

De resultaten van IPC-therapie zijn het beste wanneer we dit combineren met andere therapieën. Denk aan manuele lymfedrainage (een massagetechniek), bewegingsoefeningen en het dragen van steunkousen.

Voor wie is IPC-therapie geschikt?

De huidtherapeuten van DermaCentrum Apeldoorn overleggen samen met u of IPC-therapie een geschikte methode voor u is. Daarnaast is het goed om te weten dat niet iedere zorgverzekeraar deze therapie vergoedt. Houd hier dus rekening mee als u kiest voor deze behandeling.