Krabacne (acne excoriée des jeunes filles)

Krabacne (ook wel: acné excoriée des jeunes filles) is een milde vorm van acné. Daarbij heb je constant de neiging om aan je huid te zitten. Vooral (jonge) meisjes en vrouwen hebben er last van. Krabacne komt vooral voor in het gezicht en op de rug.

Wat zijn de kenmerken van krabacne?

Het uitknijpen van puistjes, mee-eters of bultjes zorgt in eerste instantie misschien voor een fijn of opgelucht gevoel. Maar je huid raakt hierdoor juist enorm beschadigd. Het gevolg: korstjes, acné-littekentjes, hypopigmentatie, postinflammatoire hyperpigmentaties of open wondjes.

Je kunt krabacne vergelijken met een slechte gewoonte, zoals nagelbijten. Houden de klachten jarenlang aan en wordt de huidschade steeds erger? Dan kan er zelfs sprake zijn van een psychische klacht of dwangstoornis. Deze vorm van acne lijkt op ‘skin picking’. Ook dan heb je de neiging telkens aan je huid te zitten en aan elk haartje of oneffenheidje te pulken. Het kan ook zijn dat je je huid (extreem) veel reinigt.

Wat zijn de oorzaken van krabacne?

Krabacne begint meestal bij een onderliggend huidprobleem, zoals een milde vorm van acne. Het krab- of pulkgedrag verergert vaak bij stress en spanning. Krabacne wordt meestal minder zodra er geen nieuwe mee-eters en puistjes bijkomen. De drang om aan de huid te pulken wordt dan minder groot.

Behandeling van krabacne

De huidtherapeuten van DermaCentrum Apeldoorn zijn gespecialiseerd in het behandelen van allerlei vormen van acne. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt helemaal af van je klachten. Daarom voeren we altijd eerst een vrijblijvend intakegesprek. Op basis daarvan maken we een persoonlijk behandelplan. Wij zorgen ervoor dat je weer lekker in je vel zit!

We geven ook advies over huidverzorgingsproducten. Daarmee kun je nieuwe onzuiverheden zoveel mogelijk te voorkomen. We hebben ook verschillende producten om oneffenheden te camoufleren. Daarover vertellen we je tijdens de behandeling graag meer.

Afspraak maken

Wil je meer informatie over acne? Of alvast een vrijblijvend intakegesprek plannen? Neem dan contact met ons op. Jouw huid is onze zorg!