Bultjes en wratjes

Veel mensen hebben last van bultjes en wratjes. Die ontstaan vaak als uw huid ouder wordt. Bultjes en wratjes zijn opeenhopingen van weefsel en cellen op één plek. Ze kunnen geen kwaad. Daarom noemen we ze ook wel goedaardige huidtumoren. Ongeveer een kwart van de mensen krijgt er last van.

Wat zijn de kenmerken van bultjes en wratjes?

Er bestaan veel verschillende soorten bultjes en wratjes, zoals:

1. Fibromen (steelwratjes)

Fibromen zijn zachte, elastische uitstulpingen op de huid. Deze wratjes zijn ongeveer twee à vijf millimeter groot. Fibromen komen meestal voor in de hals, rond de oogleden, op de romp, onder de borsten, in de liezen en in de oksels. De wratjes zijn goedaardig en niet besmettelijk.

Hoe fibromen precies ontstaan, is niet bekend. Wel hebben mensen met overgewicht er vaak last van. Verder kan kleding die langs de huid schuurt en wrijft, fibromen uitlokken. Fibromen kunnen ook ontstaan als uw lichaam glucose minder goed kan verwerken: als u last heeft van verminderde glucosetolerantie.

2. Kersenwratjes (kersenrode bultjes)

Kersenwratjes zijn bolvormige, kersenrode bultjes. Het zijn kleine uitstuwingen van de bloedvaatjes in de oppervlakkige lederhuid. Kersenwratjes zijn ongeveer één à vijf millimeter groot. Ze zijn goedaardig en niet besmettelijk.

Kersenwratjes kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar vaak met name op het bovenlichaam. Ze ontstaan meestal op middelbare leeftijd en nemen toe naarmate u ouder wordt. Het is niet precies bekend hoe kersenwratjes ontstaan. Het kan te maken hebben genetische aanleg. Ook een teveel aan zonlicht kan kersenwratjes uitlokken.

3. Ouderdomswratten (ruwe, donkerbruine huidwratten)

Ouderdomswratten zijn ruwe, donkerbruide huidwratten op de huid. Ze lijken op moedervlekken, maar hebben een ruwere, wratachtige structuur. Meestal zijn ze zo’n twee à drie centimeter groot. Het zijn goedaardige plekjes die niet besmettelijk zijn. Ze komen vooral voor op de romp en slapen bij mensen boven de 50 jaar.

In het begin zijn ouderdomswratten meestal geelachtige vlekjes of oneffenheden. Later worden ze geelbruin, bruin of zwart. Ze kunnen dan ook een meer ‘bloemkoolachtige’ structuur krijgen. Sommige mensen hebben last van een of enkele ouderdomswratten. Bij anderen komen ze in hoge mate voor. Ze ontstaan waarschijnlijk doordat de huid ouder wordt. Ook erfelijkheid kan een rol spelen.

Curette ouderdomswratten

4. Dermatosis papulosa nigra (kleine, bruine ouderdomswratjes

Dermatosis papulosa nigra zijn kleine, bruine ouderdomswratjes op de gepigmenteerde huid. Ze komen vooral voor bij mensen met een donkere huidskleur of bij Aziatische mensen. Ouderdomswratjes zijn tussen de één en drie millimeter groot.

De bultjes zijn goedaardig en niet besmettelijk. Ze komen vooral voor op de wangen en slapen, op het voorhoofd, op de hals en op borst. De wratjes ontstaan meestal als u veertig jaar of ouder bent en kunnen toenemen naarmate u ouder wordt.

5. Talgklierhyperplasie (huidkleurige bultjes)

Talgklierhyperplasie zijn lichtkleurige bultjes met een soort ‘kratertje’ in het midden. Het zijn woekeringen van de uitgangen van talgkliertjes. De bultjes zijn ongeveer een halve tot één centimeter groot. Ze komen vooral voor in het gezicht, in de nek en in de hals en soms op andere plekken op het lichaam.

Talgklierhyperplasie is goedaardig en niet besmettelijk. De bultjes komen vooral voor bij mannen en vrouwen van veertig jaar of ouder. Een van de oorzaken is de ouder wordende huid. Ook een teveel aan zonlicht kan talgklierhyperplasie uitlokken.

Behandeling bij DermaCentrum Apeldoorn

Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van bultjes en wratjes. Wij verwijderen wratjes en bultjes bijvoorbeeld met coagulatietherapie of een curettebehandeling. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van uw klachten. Daarom voeren wij altijd eerst een vrijblijvend intakegesprek. Op basis daarvan maken we een persoonlijk behandelplan.

Afspraak maken

Wilt u meer informatie over bultjes en wratjes? Of meteen een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek? Neem dan contact met ons op. Uw huid is onze zorg!