Huidverzorgingsroutine in 4 stappen

In deze blog vertellen we je meer over de stappen van een goede huidverzorgingsroutine. Waarom is het belangrijk je huid goed te reinigen? En waarom is het verstandig een exfoliant, hydratant en zonbescherming te gebruiken?

Peeling bij DermaCentrum Apeldoorn
©WirandaLund

Stap 1: reinigen

Je huid goed reinigen is ontzettend belangrijk. Waarom? Dode huidcellen en talg nestelen zich gedurende de dag op de huid. Maak je de huid niet schoon? Dan zullen je poriën sneller verstopt raken. En dat kan weer zorgen voor onzuiverheden of ontstekingen.

Dit proces kun je meestal voorkomen door je huid twee keer per dag (‘s ochtends en ‘s avonds) te reinigen. Waarom alleen met water reinigen niet voldoende is? Water lost talg en eventuele make-up niet op. Bovendien droogt het de huid sneller uit dan wanneer je je huid reinigt met een cleanser. Let op: het is dan wel belangrijk dat deze cleanser milde ingrediënten bevat. En geen alcohol.

Stap 2: Exfoliëren

Producten met exfoliant hebben een schilferende werking. Zo’n product is verstandig om te gebruiken om verstopte poriën te voorkomen. Bij verstopte poriën zitten er schilfers in de bovenste huidlaag. Met een exfoliant voorkom je dit.

Een exfoliant zorgt ervoor dat deze schilfering sneller verloopt. Daardoor krijgen je poriën minder kans om te verstoppen. Voorbeelden van exfolianten zijn glycolzuur (AHA) en salicylzuur (BHA). Het ingrediënt salicylzuur (BHA) doet trouwens ook veel in de porie zelf. Dit ingrediënt is namelijk in staat talg op te lossen!

Stap 3: Hydrateren

Welk huidtype je ook hebt, de huid komt vrijwel altijd wel wat vocht tekort. Dat los je op met een goede, hydraterende crème. Zo’n crème herstelt de barrièrefunctie van de huid, waardoor deze beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf.

We krijgen weleens de vraag of ook de vette huid een hydraterende crème nodig heeft. Het antwoord is: ja! Vaak wordt de vette huid met anti-acne producten al enigszins uitgedroogd. De huid heeft dan de neiging om extra talg aan te maken, waardoor er juist weer nieuwe ontstekingen ontstaan. Met de juiste hydraterende crème voorkom je dit.

Stap 4: Zonbescherming

De zon kan heerlijk zijn, maar ook zorgen voor huidschade. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het belang van zonbescherming. We raden je aan om minimaal factor 15 (en het liefst factor 30) te gebruiken. Ook wanneer de zon niet (volop) schijnt. Want ook op bewolkte dagen is er veel UV straling aanwezig.

Zeker als je op vakantie gaat naar een land met een zonniger klimaat, is het slim om elke twee uur bij te smeren. Ben je bang dat je dan geen vitamine D meer aanmaakt? Geen zorgen. Je huid kan namelijk niet non-stop vitamine D aanmaken. Vaak is een half uurtje onbeschermd in de zon al genoeg om je vitamine D-niveau op peil te houden.

Aanvulling op je routine

Natuurlijk zijn er altijd aanvullende stappen die je in kan zetten wanneer je huid hierom vraagt. Bovendien zal je in bepaalde gevallen wat vaker naar het ene product grijpen dan naar het andere (bijvoorbeeld naar je zonbescherming in de zomer).

In principe bestaat de basis van een goede huidverzorgingsroutine echter altijd uit bovenstaande stappen. Vaak kan je een ‘dagcrème’ ook prima als nachtcrème gebruiken, tenzij je dagcrème een zonnefactor bevat. Daarnaast worden sommige producten (zoals vitamine A) afgebroken door zonlicht. Vandaar dat dit ingrediënt alleen in nachtcrèmes wordt toegevoegd.

Huidverzorgingsconsult

Wil je persoonlijk advies over huidverzorging? Dat kan! Neem contact met ons op of lees meer over huidverzorging.