Oedeem

(Lymf)oedeem is een medische aandoening. U heeft last van abnormale vochtophopingen in uw huid. De vochtophopingen ontstaan doordat het evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van vocht in uw lymfesysteem is verstoord.

(Lymf)oedeem is soms een aangeboren aandoening. U kunt er ook last van krijgen na een operatie of bestraling. In dat geval zijn uw lymfeklieren of lymfebanen verwijderd of beschadigd. Mensen die kanker hebben (gehad) krijgen bijvoorbeeld regelmatig last van lymfoedeem.

Wat zijn de kenmerken van oedeem?

Lymfoedeem begint vaak met een gevoel van spanning in uw huid, doordat uw arm of been opzwelt. Het kan ook zijn dat u last heeft van een vermoeid of zwaar gevoel in uw armen, benen of gewrichten. Oedeem kan u beperken in uw bewegingsvrijheid. Ook zorgt oedeem soms voor huidafwijkingen en infecties.

De video hieronder is van de Nederlandse Vereniging Van Huidtherapeuten. Daarin wordt kort uitgelegd wat oedeem is. 

Er zijn verschillende soorten oedeem:

1. Primair lymfoedeem

Primair lymfoedeem is aangeboren lymfoedeem. Vanaf uw geboorte zijn er minder lymfebanen in uw lichaam aanwezig, waardoor er zwellingen kunnen ontstaan. Soms worden die zwellingen uitgelokt door een ontsteking.

2. Secundair lymfoedeem

Secundair lymfoedeem is niet-aangeboren lymfoedeem. Het ontstaat vaak na een operatie, bestraling of infectie. Ook spataderen, het dragen van protheses of medicatiegebruik kunnen lymfoedeem uitlokken.

3. Lipoedeem

Lipoedeem is een pijnlijke, chronische ziekte. Hierbij is de aanmaak van vetweefsel verstoord. Daardoor wordt de afvoer van vocht via de lymfeklieren belemmerd. Lipoedeem is te herkennen aan de ‘paardrijbroek’: een slanke taille en brede heupen, met vaak wel twee à drie kledingmaten verschil. U kunt ook last hebben van vermoeide, zware of pijnlijke benen, blauwe plekken, cellulitis of gewrichtsproblemen. Lipoedeem komt ook op de armen voor. Vooral vrouwen hebben er last van.

Het is belangrijk dat u lipoedeem op tijd laat behandelen. Anders kunt u naast lipoedeem ook last krijgen van lymfoedeem.

Oedeemtherapie bij DermaCentrum Apeldoorn

De huidtherapeuten van DermaCentrum zijn gespecialiseerd in het behandelen van oedeem, lymfoedeem en lipoedeem.

Er zijn verschillende behandelmethodes die we toepassen:

1. Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek. Daarmee stimuleren we de aanvoer van lymfevocht en de afvoer van overtollig lymfevocht. Ter ondersteuning van deze massage gebruiken we soms zwachtels om de aan- en afvoer van lymfevocht te bevorderen.

2. Lymfetaping

Een andere behandelmethode die we toepassen is taping. Tape heeft een liftende werking op de huid. De tape stimuleert bijvoorbeeld de onderhuidse doorbloeding en de afvoer van lymfevocht.

3. Endermologie

Tijdens een endermologie-behandeling masseren we uw huid. Zo stimuleren we het diepe bindweefsel in uw huid. Deze massage bevordert de stofwisseling en bloedcirculatie, en maakt uw huid elastischer en soepeler.

Massage oedeem

4. Bewegingsoefeningen

Naast de behandelingen kunt u zelf bewegingsoefeningen doen om uw oedeem onder controle te houden. Daarover geven wij u graag persoonlijk advies.

Persoonlijke behandeling

Welke behandeling het meest geschikt is voor uw huid, hangt af van uw klachten. Daarom voeren we altijd eerst een vrijblijvend intakegesprek. Op basis daarvan maken we een persoonlijk behandelplan.

Afspraak maken

Wilt u meer informatie over lipoedeem of (lymf)oedeem? Of alvast een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek? Neem dan contact met ons op. Uw huid is onze zorg!