Pigment

Pigment is een stof die uw huid kleur geeft. Als het pigment in uw huid opeenhoopt, ontstaan pigmentvlekken. Pigmentvlekken worden ook wel hyperpigmentatie genoemd. U kunt ze herkennen aan een onregelmatige teint en donkere verkleuringen van de huid.

Pigmentvlekken komen meestal voor op uw handen, schouders, ledematen en decolleté. Ze nemen meestal toe naarmate u ouder wordt. Ook hormonale veranderingen en zonlicht kunnen pigmentvlekken veroorzaken.

Wat zijn de kenmerken van pigment?

Pigmentvlekken zijn er in verschillende soorten en maten:

 • Ouderdomsvlekken
  Dit is de meest voorkomende vorm van pigmentvlekken. Ze worden veroorzaakt door de zon en komen vooral voor op een blanke huid. Ouderdomsvlekken komen meestal voor in het gezicht, op de handen, decolleté en op de benen. Een andere benaming is ‘lentigo solaris’ (zonnevlekken).
 • Dermatosis papulosa nigra
  Dit zijn kleine, bruinzwarte bultjes of vlekjes op de gepigmenteerde huid.
 • Melasma (zwangerschapsmasker)
  Dit is een vlekkerige, bruine verkleuring op uw voorhoofd, jukbeenderen, bovenlip of kin. Melasma ontstaat door zonlicht in combinatie met de hormonen oestrogeen en progesteron.
 • Vitiligo
  Bij deze aandoening verliezen uw huid en haar pigment. Hierdoor ontstaan melkwitte plekken op de huid.
 • Postinflammatoire hyperpigmentatie
  Een opeenhoping van pigment na een ontsteking of beschadiging van de huid.
 • Poikyloderma van Civatte
  Hierbij is er sprake van een grillige, roodbruine verkleuring van de huid. Het komt meestal voor aan beide kanten van de hals en bij het decolleté.
 • Café-au-lait vlek
  Dit zijn aangeboren, koffiekleurige vlekken op het lichaam.

Wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken?

Pigmentvorming is een natuurlijk proces. Dit proces verloopt bij iedere huid anders. Pigmentvorming kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door:

 • Zonlicht (UV-straling)
 • Huidveroudering
 • Hormonale invloeden (zoals zwangerschap, het gebruik van anticonceptiemiddelen of de overgang)
 • Beschadigingen en ontstekingen van de huid (zoals acné, huidirritatie, ingegroeide haren, wrijving en wondjes)
 • Bepaald medicijngebruik
 • Erfelijkheid

Behandelen van pigment

Pigmentvlekken kunnen voor onzekerheid zorgen. De huidtherapeuten van DermaCentrum Apeldoorn helpen u daarom graag verder. Voorbeelden van behandelingen die wij toepassen zijn:

1. Peelings

Tijdens een peeling worden oude huidcellen verwijderd en wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd. Hierdoor vervagen pigmentvlekken.

2. Camouflagetherapie

Met camouflagetherapie leren wij u hoe u oneffenheden op de huid zo goed mogelijk kunt camoufleren.

3. Persoonlijk advies

Tijdens bovenstaande behandelingen geven wij advies over wat u zelf kunt doen om pigment te voorkomen. Denk aan het gebruik van een goede zonbeschermingscrème of andere huidproducten met een zonnebeschermingsfactor.

Persoonlijk behandelplan

Welke behandeling het meest geschikt is, hangt helemaal af van uw huidaandoening of klachten. Daarom voeren we altijd eerst een persoonlijk intakegesprek. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan voor u op.

Afspraak maken

Wilt u meer informatie over pigment? Of alvast een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek? Neem dan met ons op. Uw huid is onze zorg!