Oedeemtherapie

Wanneer
Oedeemtherapie bevat een breed scala aan behandelmethodes en wordt gebruikt bij klachten van oedeem/lymfoedeem en lipoedeem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan manuele lymfedrainage, lymfetaping, maar ook aan endermologie (LPG), zwachtelen en bewegingsoefeningen. Hieronder leggen we de beide aandoeningen en de behandelmethodes aan u uit:

Oedeem/lymfoedeem
We spreken van oedeem of lymfoedeem indien er sprake is van vochtophoping, veroorzaakt door het onvoldoende functioneren van, of een defect aan, het lymfesysteem. Dit kan komen door een operatie, bestraling of door een infectie waarbij de lymfeklieren en/of -banen verwijderd of beschadigd zijn. Zo worden bij een borstkankeroperatie vaak lymfklieren weggenomen waardoor oedeem in de arm ontstaat. (Lymf)oedeem begint met een gevoel van spanning in de huid door zwelling van bijvoorbeeld een arm of been. Het is niet alleen hinderlijk, maar kan ook ontstekingen en gewrichtsklachten tot gevolg hebben.

Lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het is een pijnlijke chronische ziekte waarbij sprake is van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel en waarbij de afvoer van vocht via de lymfeklieren wordt belemmerd. Lipoedeem komt over het algemeen alleen voor bij vrouwen en ontstaat vaak tijdens de puberteit, na een zwangerschap of tijdens de overgang. Erfelijke factoren kunnen echter ook een rol spelen. De aandoening wordt niet veroorzaakt door te veel te eten, wel is het belangrijk om op het gewicht te letten. Lipoedeem komt meestal symmetrisch voor en kenmerkt zich door de zogenaamde paardrijbroek (een slanke taille en brede heupen), maar ook de armen kunnen zijn aangedaan. Wanneer lipoedeem niet behandeld wordt, kan lymfoedeem ernaast ontstaan.

Kenmerken van lipoedeem zijn:

• Een moe en zwaar gevoel in de benen;
• Snel blauwe plekken;
• Cellulitis;
• Pijnlijke benen;
• Gewrichtsproblemen (zonder aanwijsbare oorzaak);
• Slanke taille en brede heupen (tot wel twee/drie kledingmaten verschil.

Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die gericht is op de stimulering van de afvoer van lymfevocht. Het bevordert tevens het functioneren van het niet aangedane gedeelte van het lymfestelsel. Deze drainerende huidmassagetechniek stimuleert de afvoer van het overtollige lymfevocht door het activeren van de lymfevaten om zo de zwelling te verminderen. Deze techniek heeft daarnaast een positieve invloed op de wondgenezing en littekenvorming. Ter ondersteuning van deze massage kunnen we ook gebruik maken van zwachtels. Als het vocht voldoende is afgenomen, worden therapeutische elastische kousen of een farrow wrap aangemeten zodat het behaalde resultaat behouden blijft.

Lymfetaping
Lymftaping wordt als ondersteuning van de oedeemtherapie gebruikt: de tape die aangebracht wordt, heeft een liftende werking op de huid die de onderhuidse doorbloeding en afvoer van lymfevocht bevordert.

Vergoeding
Oedeemtherapie wordt in de meeste gevallen vanuit de aanvullende- en basisverzekering vergoed. De vergoedingen verschillen vaak per jaar. Uw zorgverzekeraar kan u, op basis van de door u afgesloten verzekering, precies vertellen welk recht op vergoeding u dit jaar heeft. Om misverstanden te voorkomen, adviseren wij u om vooraf altijd even contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Als achteraf blijkt dat uw zorgverzekeraar niet tot vergoeding overgaat, kunnen wij hierin helaas niets voor u betekenen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over deze behandeling of een geheel vrijblijvende afspraak maken?
Neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag. Uw huid is onze zorg!

20170831-_wlr2045