Littekens

Wat zijn littekens?

Littekens zijn blijvende, zichtbare afwijkingen van de huid. Ze ontstaan als een wond niet mooi is genezen. Bijvoorbeeld na een verwonding, operatie of zwangerschap. Ook kunt u littekens overhouden aan bijvoorbeeld acne of brandwonden.

Sommige littekens doen pijn en beperken u in uw bewegingsvrijheid. Ook kunnen littekens jeuken en voor verkleuringen op de huid zorgen. Onze huidtherapeuten kunnen u helpen deze klachten te verminderen.

Wat zijn de kenmerken van littekens?

Littekens zijn er in verschillende soorten en maten. Soms voelt een litteken trekkerig of hard aan. Andere littekens zijn heel rood, dik of liggen diep in de huid. Bij DermaCentrum Apeldoorn behandelen we verschillende soorten littekens, zoals:

 • Acne-littekens
  Deze littekens ontstaan als u last heeft gehad van ontstoken acne. De grootte, vorm, kleur en ernst van deze littekens verschillen.
 • Brandwonden-littekens
  Deze littekens ontstaan als uw huid verbrand is geweest en begint te genezen. De littekens zijn in het begin vaak rood of paars. Ze hebben een hobbelige, dikke structuur en kunnen warm en stug aanvoelen.
 • Normale littekens
  Deze littekens ontstaan vaak na een operatie of een ongeval. Het zijn witte of huidkleurige strengetjes in de huid.
 • Atrofische littekens
  Dit zijn dunne laagjes littekenweefsel, die meestal wat dieper in de huid liggen. Atrofische littekens zijn vrij licht van kleur.
 • Hypertrofische littekens
  Deze littekens zijn rood-roze van kleur en vrij dik. Dit komt doordat de huid tijdens de genezing te veel bindweesfel heeft aangemaakt.
 • Keloïd littekens
  Deze littekens zijn verdikt en glanzen. Ze zijn eerst rood, maar worden later lichter. Keloïd littekens zijn vaak veel groter dan de oorspronkelijke huidbeschadiging.

Wat zijn de oorzaken van littekens?

Er zijn allerlei oorzaken waardoor u last kunt hebben van littekens. Bijvoorbeeld door een verwonding, ongeval, operatie, ziekte, zwangerschap of brand. Maar u kunt ook littekens overhouden aan acne.

20170831-_wlr2095

Behandeling van littekens bij DermaCentrum Apeldoorn

Helaas kunnen we littekens nooit helemaal verwijderen. Wel kunnen we kunnen klachten als jeuk, pijn en vochtophopingen verlichten. Daarvoor passen we verschillende behandelingen toe:

 • Littekenmassage
  Met deze massage stimuleren we de doorbloeding van uw huid. De massage verlicht uw pijn en verbetert de kleur van uw litteken.
 • Endermologie
  Een endermologie-behandeling stimuleert de genezing van het littekenweefsel. Het is een bindweefselmassage, waarbij we de diepere lagen van uw huid masseren. Dit bevordert de stofwisseling en bloedcirculatie in uw huid. Ook wordt uw huid elastischer en soepeler.
 • Peeling
  Een peeling zorgt ervoor dat uw huid zich sneller vernieuwt. Tijdens een peeling worden oude huidcellen verwijderd en wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen geactiveerd.
 • Microdermabrasie
  Een microdermabrasie-behandeling zorgt ervoor dat uw littekens vervagen en minder opvallen. Het is een diepte-peeling, waarbij we dode huidcellen laagje voor laagje verwijderen. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Ook bevordert de peeling uw bloedcirculatie en de productie van collageen en elastine. Daardoor verbetert uw huidstructuur en wordt uw huiskleur egaler.
 • Microneedling
  Microneedling bevordert de genezing van het littekenweesfel. Met minuscule naaldjes maken we kleine kanaaltjes in de huid. Door de prikkeling wordt het natuurlijke herstelproces van de huid geactiveerd. Ook stimuleert microneedling de aanmaak van collageen en elastine.
 • Camouflagetherapie
  Tijdens camouflagetherapie leren wij u hoe u littekens op een natuurlijke manier kunt camoufleren. Samen met u zoeken we naar een camouflageproduct dat goed bij uw huid past.

Persoonlijk behandelplan

Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van uw klachten. Daarom voeren wij altijd eerst een vrijblijvend intakegesprek. Op basis daarvan maken we een persoonlijk behandelplan. Uw huid is onze zorg!

Afspraak maken

Wilt u meer informatie over onze litteken-behandelingen? Of alvast een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek? Neem dan contact met ons op.