Oedeemtherapie

Oedeem is een ander woord voor vochtophopingen. Die ontstaan doordat het lymfesysteem niet goed functioneert. Met oedeemtherapie zorgen we ervoor dat de aanvoer en afvoer van vocht in uw huid weer gestimuleerd wordt, waardoor uw klachten verminderen.

Hoe verloopt een behandeling?

Er zijn verschillende methodes om oedeem te behandelen. U kunt bij ons terecht voor manuele lymfedrainage, lymftaping of endermologie (LPG).

1. Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij we de lymfevaten activeren en de afvoer van overtollig lymfevocht stimuleren. De massage bevordert ook het gedeelte van het lymfestelstel dat wel goed functioneert. Dankzij de massage vermindert de zwelling. Ook heeft manuele lymfedrainage een positieve invloed op wondgenezing en littekenvorming.

Ter ondersteuning van deze massage kunt u zwachtels gebruiken. Daarnaast adviseren wij u om na afloop van de behandeling, therapeutische elastische kousen (steunkousen) of een farrow wrap te dragen. Tijdens de behandeling vertellen wij u hier meer over.

2. Lymftaping

Lymftaping gebruiken we als een ondersteunende behandeling. We passen het toe om de lymfedrainage te stimuleren. Lymftape is tape met een liftende werking op de huid. De tape bevordert de onderhuidse doorbloeding en de afvoer van lymfevocht 24 uur per dag.

Omdat de tape de huid een beetje optilt, kunnen de lymfeknopen meer vocht opnemen. Daardoor neemt de druk op de bloedvaten af. Daarnaast zorgt de tape ervoor dat bindweefselvocht beter geleidt.

Dankzij lymftaping wordt niet alleen de afvoer van het oedeem versterkt. Ook gefibroseerd weefsel (weefsel dat hard en vast aanvoelt) wordt zachter. Bovendien kunnen we zelfs verschrompelde littekens met een speciale tape-techniek enorm verbeteren.

3. Endermologie

Tijdens een endermologie-behandeling masseren we het diepe bindweefsel in uw huid met een speciaal apparaat. De rollers van dit apparaat pakken de huidplooien samen en masseren deze zonder dat het pijn doet. De massage stimuleert uw bloedsomloop en lymfevaten.

Dankzij de massage worden voedingsstoffen in de huid beter aangevoerd en afvalstoffen en vetten beter afgevoerd. Ook stimuleert de massage de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur. Dit zorgt ervoor dat u huid steviger en soepeler wordt.

4. Bewegingsoefeningen

Naast de bovenstaande behandelingen geven we ook advies over bewegingsoefeningen die u zelf kunt doen om oedeem te verminderen.

Behandelfrequentie

Hoeveel behandelingen u precies nodig heeft, hangt af van uw klachten. We bespreken dit met u tijdens een vrijblijvend intakegesprek. We bespreken dan ook welke vorm van oedeemtherapie het meest geschikt voor u is.

Vergoeding

Oedeemtherapie wordt meestal deels of helemaal vergoed door uw zorgverzekeraar. Het kan zijn dat de kosten vergoed worden vanuit uw basisverzekering, maar het kan ook zijn dat u aanvullend verzekerd moet zijn.

Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen of u recht heeft op een vergoeding. En zo ja, hoe hoog de vergoeding dan is. Wij adviseren u om voorafgaand aan de behandeling contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om misverstanden te voorkomen.

Vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten niet? Dan kunt u de kosten van de behandeling meteen na afloop betalen. U kunt bij ons pinnen of contant afrekenen.

Afspraak maken

Wilt u meer weten over oedeemtherapie? Of alvast een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek? Neem dan contact met ons op. Uw huid is onze zorg!

Huidaandoeningen