Oedeemtherapie

Oedeem is een ander woord voor vochtophopingen. Die ontstaan doordat het lymfesysteem niet goed functioneert. Met oedeemtherapie stimuleren we de aanvoer en afvoer van vocht in uw huid. Zo zorgen we ervoor dat uw oedeemklachten verminderen.

Hoe werkt oedeemtherapie?

Er zijn verschillende vormen van oedeemtherapie. U kunt bij ons terecht voor manuele lymfedrainage, lymftaping of endermologie (LPG). Ook meten we compressiehulpmiddelen aan, die u thuis kunt gebruiken ter ondersteuning van de behandeling.

1. Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek, waarmee we uw lymfevaten activeren. Zo stimuleren we de afvoer van overtollig lymfevocht. Bovendien bevordert deze massage ook het deel van uw lymfestelstel dat wél goed functioneert.

Manuele lymfedrainage vermindert de zwelling van uw huid. Ook zorgt de massage ervoor dat uw wond beter geneest en littekens minder zichtbaar zijn.

Ter ondersteuning van deze massage kunt u zwachtels gebruiken. Daarnaast adviseren wij u om na de behandeling steunkousen of een farrow wrap te dragen. Tijdens de behandeling vertellen wij u hier meer over.

Massage oedeem

2. Lymftaping

Lymftaping is een ondersteunende behandeling voor oedeem. Hiermee stimuleren we de lymfedrainage. Hoe dat werkt? We brengen speciale tape op uw huid aan. Deze tape tilt uw huid als het ware op. Zo kunnen de lymfeknopen meer vocht opnemen en neemt de druk op uw bloedvaten af.

De tape bevordert de onderhuidse doorbloeding en de afvoer van lymfevocht 24 uur per dag. Bovendien zorgt de tape ervoor dat bindweefselvocht beter geleidt.

Een ander voordeel van lymftaping? Niet alleen de afvoer van het oedeem wordt versterkt. Ook gefibroseerd weefsel (weefsel dat hard en vast aanvoelt) wordt zachter. Bovendien kunnen we zelfs verschrompelde littekens met een speciale tape-techniek enorm verbeteren!

3. Endermologie

Tijdens een endermologie-behandeling masseren we het diepe bindweefsel in uw huid met een speciaal apparaat. De rollers van dit apparaat pakken de huidplooien samen en masseren deze zonder dat het pijn doet. De massage stimuleert uw bloedsomloop en lymfevaten.

Dankzij de massage worden voedingsstoffen in de huid beter aangevoerd en afvalstoffen en vetten beter afgevoerd. Ook stimuleert de massage de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur. Deze stoffen zorgen ervoor dat u huid steviger en soepeler wordt.

4. Aanmeten compressiemiddelen

Bij het behandelen van oedeem kijken we ook of we compressiehulpmiddelen kunnen inzetten voor thuis. Denk aan het gebruik van een drukvest of speciale kousen voor de armen en benen. Deze hulpmiddelen kunt u thuis gebruiken ter ondersteuning van de behandeling. Door de druk die de hulpmiddelen uitoefenen, kunnen de vochtophopingen minder worden.

Endermologie behandeling

4. Bewegingsoefeningen

Naast de bovenstaande behandelingen geven we advies over bewegingsoefeningen die u zelf kunt doen om oedeem te verminderen.

Behandelfrequentie

Hoeveel behandelingen u precies nodig heeft, hangt af van uw klachten. We bespreken dit met u tijdens een vrijblijvend intakegesprek. We bespreken dan ook welke vorm van oedeemtherapie het meest geschikt voor u is.

Vergoeding oedeemtherapie

Oedeemtherapie wordt meestal deels of helemaal vergoed door uw zorgverzekeraar. Het kan zijn dat de kosten vergoed worden vanuit uw basisverzekering, maar het kan ook zijn dat u aanvullend verzekerd moet zijn.

Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen of u recht heeft op een vergoeding. En zo ja, hoe hoog de vergoeding dan is. Wij adviseren u om voorafgaand aan de behandeling contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om misverstanden te voorkomen.

Vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten niet? Dan kunt u de kosten van de behandeling meteen na afloop betalen. U kunt bij ons pinnen of contant afrekenen.

Afspraak maken

Wilt u meer weten over oedeemtherapie? Of alvast een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek? Neem dan contact met ons op. Uw huid is onze zorg!