Huidveroudering

We krijgen er allemaal last van: huidveroudering. Het is een geleidelijk biologisch proces, dat niet te voorkomen is. Als uw huid ouder wordt, vertraagt het stofwisselingsproces in de huidcellen. Daardoor worden er mindere snel nieuwe huidcellen aangemaakt.

De huid wordt dunner en herstelt minder snel. Ook wordt er minder bindweefsel, collageen en elastine aangemaakt. Dat maakt de huid minder soepel en stevig.

Wat zijn de kenmerken van huidveroudering?

Huidveroudering is een geleidelijk proces. U kunt bijvoorbeeld last hebben van:

 • Fijne lijntjes
  Deze lijntjes zijn een voorloper van diepere rimpels. Ze ontstaan door een tekort aan vocht in huid, maar ook door mimiek (denk aan kraaienpootjes).
 • Dynamische rimpels
  Deze rimpels ontstaan door de expressie in uw gezicht. Denk aan een fronsrimpel tussen uw wenkbrauwen of de rimpels op uw voorhoofd.
 • Statische rimpels
  Deze rimpels ontstaan door het ouder worden. De huid maakt dan minder collageen en elastine aan, waardoor de huid slapper wordt. Ook genetische aanleg kan een rol spelen. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van plooitjes bij de neus of lippen, of rimpels rondom de mond en wangen.
 • Huidverslapping
  Als u ouder wordt, kunt u last krijgen van hangende oogleden. Ook de contouren rondom de kaaklijn, onderkin en hals worden minder goed zichtbaar. Ook kan de huid van uw bovenarmen en buik slapper worden.
 • Ouderdomsvlekken
  Als u veel in de zon heeft gezeten, kunt u last krijgen van ouderdomsvlekken. Ook kunt u dan last hebben van een dunne, droge of minder elastische huid.
 • Gevoelige huid
  Als u ouder wordt, kan de barrière die uw huid beschermt, verstoord raken. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van roodheid, intolerantie en huidirritatie.
 • Donkere kringen
  Als uw huid dunner wordt, worden vaatjes beter zichtbaar. Hierdoor kunnen er donkere kringen zichtbaar worden.
 • Vochtwallen
  Een oudere huid heeft meer moeite met het afvoeren van vocht. Daardoor kunt u last krijgen van vochtwallen.

Wat zijn de oorzaken van huidveroudering?

Bij de ene persoon veroudert de huid sneller dan bij de ander. Een aantal oorzaken van huidveroudering zijn:

 • Afname hoeveelheid hyalonzuur
  Als uw huid ouder wordt, neemt de hoeveelheid hyalonzuur af. Dit is een stof die vocht vasthoudt. Door een tekort aan vocht in uw huid ontstaan lijntjes.
 • Minder collageen en elastine
  Als uw huid ouder wordt, wordt er minder collageen en elastine aangemaakt. Hierdoor wordt uw huid slapper en kunnen er lijnen en rimpels ontstaan.
 • Een teveel aan zonlicht (UV-straling)
  Zonlicht breekt collageen en elastine in de huid af. Dit zorgt ervoor dat uw huid minder soepel en stevig is.
 • Invloeden van binnenuit
  Soms komt huidveroudering ‘van binnenuit’ Uw genen of hormonale veranderingen (zoals een zwangerschap of de overgang) kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op huidveroudering.
 • Invloeden van buitenaf
  Huidveroudering kan ook ontstaan door invloeden ‘van buitenaf’. Denk aan stress, roken, cafeïne, alcohol, suiker, slaaptekort, medicatie, verkeerd cosmeticagebruik of chronische ziektes.

Behandeling bij DermaCentrum Apeldoorn

U kunt huidveroudering helaas niet voorkomen. Wel kunt u het proces vertragen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende slaap en beweging, eet en drink gezond en vermijd stress. Wij adviseren u ook om huidproducten te gebruiken met een zonnebeschermingsfactor.

Daarnaast kunnen onze huidtherapeuten u helpen om huidverouderingsklachten aan te pakken, zoals pigmentvlekken of zonschade. Behandelingen die wij bijvoorbeeld toepassen zijn:

1. Peelings

Tijdens een peeling worden uw huidcellen op een veilige manier geactiveerd. De peeling stimuleert de celvernieuwing in uw huid, waardoor uw huid weer gaat stralen.

2. Microneedling

Microneedling is een mechanische dieptepeeling. We behandelen uw huid met minuscule, vibrerende naaldjes. Deze prikkeling bevordert het herstelproces van uw huid en stimuleert de aanmaak van elastine en collageen.

3. Endermologie

Tijdens een endermologie-behandeling masseren we het diepe bindweefsel van uw huid. Deze massage bevordert de stofwisseling en bloedcirculatie in uw huid en maakt de huid elastischer en soepeler.

4. Huidverzorging

Als aanvulling op onze behandelingen geven wij u advies over het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten. Gebruik bijvoorbeeld dagelijks een zonbeschermingscrème met factor 30 of hoger.

Persoonlijk behandelplan

Welke behandeling het meest geschikt is voor u, hangt af uw klachten en van het gewenste resultaat. Daarom voeren we altijd eerst een vrijblijvend intakegesprek. Op basis daarvan maken we een persoonlijk behandelplan.

Afspraak maken

Wilt u meer informatie over huidveroudering? Of meteen een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek? Neem dan contact met ons op. Uw huid is onze zorg!