Littekentherapie

Wanneer
Een litteken is een blijvend zichtbare afwijking van de huid die op verschillende manieren kan zijn ontstaan. Littekenweefsel ontstaat als een wond niet mooi kan genezen, bijvoorbeeld als gevolg van een infectie, slechte algehele conditie of door een slechte doorbloeding van het wondgebied. Littekens kunnen (pijn)klachten geven omdat het litteken verkleefd is met de diepere huidlagen, maar een litteken kan ook jeuk, verkleuringen en eventueel bewegingsbeperkingen veroorzaken.

De behandelingen
Littekens kunnen helaas niet worden verwijderd; wel kunnen de behandelingen klachten als jeuk, pijn en vochtophoping verlichten. Om problemen met littekens weg te nemen en/of te verminderen, zijn er verschillende behandelingen mogelijk zoals littekenmassage (al dan niet ondersteund met siliconenpleisters of tape), camouflagetherapie, microdermabrasie, endermologie, microneedling en peelings:

Camouflagetherapie
Camouflagetherapie is het minder zichtbaar maken van storende huidaandoeningen door het gebruik van speciale camouflageproducten. Tijdens de behandeling zoeken wij naar de juiste kleur van de camouflagecrème. Dit is een kleur die het dichtst bij uw eigen huidskleur zit zodat een onopvallende camouflage aangebracht kan worden. Vervolgens leren wij u hoe u deze crème het best kunt aanbrengen zodat u dit vervolgens zelf zo onopvallend mogelijk kunt doen. Een uitgebreidere uitleg over deze therapie en de daarbij door ons gebruikte producten, vindt u hier.

Endermologie
Endermologie helpt bij lipodeem, bestraalde huid, littekens van bijvoorbeeld brandwonden en/of chirurgie en na behandelingen zoals liposculptuur of liposuctie.
Deze therapie is een aanvulling op littekenmassage waarbij de hele huid met de onderlagen aangepakt wordt. De behandeling is gebaseerd op een diepe, mechanische bindweefselmassage die blokkades opheft en ervoor zorgt dat de stofwisseling en bloedcirculatie sterk verbeteren.
Een endermologie behandeling wordt uitgevoerd met de LPG Wellbox, een apparaat dat twee rollers bevat die de huid onder zuigkracht masseren en stimuleren. Het apparaat lift, rolt en masseert de (onder)huid om de soepelheid en elasticiteit te activeren. In het kort: de huid wordt gedraineerd, versoepelt en opgerekt wat de genezing en de conditie van het weefsel ten goede komt

Littekenmassage
Deze speciale massagetechniek verlicht de pijn, bevordert de doorbloeding en verbetert de kleur van het litteken. Daarbij wordt een eventuele verkleving van het litteken aan de onderliggende huidlagen opgeheven. De massage is echter niet geheel pijnloos: door middel van mobiliteitsgrepen wordt de huid opgepakt en ‘gerekt’; dit kan als een trekkend of stekend gevoel ervaren worden. Er zullen ook massagegrepen worden aangeleerd waarmee u zelf uw litteken soepel kunt houden.

Siliconenpleisters
Deze pleisters worden op plaatsen gebruikt waar géén of moeilijk druk gegeven kan worden zoals op het gezicht, de hals en de buik of bij een kleiner huidoppervlak. De pleisters worden op maat geknipt, zijn meerdere malen te gebruiken en beschadigen de huid of het litteken niet bij het verwijderen. Voor het beste resultaat raden wij u aan deze pleister dag en nacht te dragen gedurende een periode van drie tot twaalf maanden. De siliconen laag heeft een positieve invloed op het litteken omdat het littekenweefsel verzacht, afvlakt en gladder maakt.
Siliconenpleisters zijn op recept verkrijgbaar.

Microdermabrasie
Door middel van microdermabrasie kunnen littekens als gevolg van acne in het gezicht, decolleté of de rug worden verminderd. Door het verwijderen van de bovenste huidlaag vervagen ondiepe littekens en worden de dieper gelegen littekens minder opvallend.

Microneedling
Microneedling is een effectieve manier om de huid in de diepte te vernieuwen en te verfraaien zonder de bovenste huidlaag te beschadigen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Dermapen of het microneedling device van SPEGA die door middel van minuscule, vibrerende naaldjes kleine kanaaltjes in de huid maakt. Door deze prikkeling wordt het natuurlijke herstelproces van de huid benut en wordt collageen en elastine (bindweefsel) gestimuleerd. Een uitgebreidere uitleg over microneedling, vindt u hier.

Peeling
Bij een peeling worden uw huidcellen op een veilige manier geactiveerd waardoor versnelde celdeling plaatsvindt. Hierdoor vernieuwt de huid zich sneller en gaat deze weer stralen. Een uitgebreidere uitleg over peeling, vindt u hier.

Vergoeding
Indien het litteken een bewegingsbeperking veroorzaakt, wordt littekentherapie bij sommige zorgverzekeraars gedeeltelijk of geheel vergoed. De vergoedingen verschillen vaak per jaar. Uw zorgverzekeraar kan u, op basis van de door u afgesloten verzekering, precies vertellen welk recht op vergoeding u dit jaar heeft. Om misverstanden te voorkomen, adviseren wij u om vooraf altijd even contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Als achteraf blijkt dat uw zorgverzekeraar niet tot vergoeding overgaat, kunnen wij hierin helaas niets voor u betekenen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over deze behandeling of een geheel vrijblijvende afspraak maken?
Neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag. Uw huid is onze zorg!